Uncategorized

Meta..τι;

Η λέξη “Metaverse” εντοπίζεται συχνά στο δυστοπικό, cyberpunk μυθιστόρημα του Neal Stephenson του 1992, Snow Crash, και πολλοί βλέπουν μια πιο πρόσφατη έμπνευση στην εκθαμβωτική δέσμη εμπειριών στην καρδιά του μυθιστορήματος του Earnest Cline το 2011 Ready Player One. Ωστόσο, το Metaverse απέχει πολύ από την ουσία της επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι καν καινούργιο.

Οι διαδικτυακές κοινότητες υπάρχουν τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 με τα chatrooms, τον άμεσο αγγελιοφόρο AOL και τους πρώτους ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το παιχνίδι World of Warcraft έγινε μια επίμονη κοινωνική σκηνή για εκατομμύρια στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι κοινότητες συνέχισαν να αναπτύσσονται μέσα και γύρω από τα παιχνίδια. Σήμερα, η σύνδεση στο Fortnite, η συμμετοχή σε μια συνομιλία με φίλους μέσω μιας πλατφόρμας κονσόλας και η έναρξη ενός παιχνιδιού μαζί τους είναι, ειδικά για τις νεότερες γενιές, εξίσου κοινωνική εμπειρία με τις περισσότερες φυσικές αλληλεπιδράσεις.

Είτε στην εικονική πραγματικότητα (VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είτε απλώς σε μια οθόνη, η υπόσχεση του Metaverse είναι να επιτρέψει μια μεγαλύτερη επικάλυψη της ψηφιακής και φυσικής μας ζωής σε πλούτο, κοινωνικοποίηση, παραγωγικότητα, ψώνια και ψυχαγωγία. Αυτοί οι δύο κόσμοι είναι ήδη συνυφασμένοι, δεν απαιτείται ακουστικό: Σκεφτείτε την εφαρμογή Uber που σας ενημερώνει μέσω δεδομένων τοποθεσίας πόσο μακριά είναι το αυτοκίνητο. Σκεφτείτε πώς το Netflix μετράει αυτό που έχετε παρακολουθήσει στο παρελθόν για να κάνει προτάσεις. Σκεφτείτε πώς ο σαρωτής LiDAR στα νεότερα iPhone μπορεί να πραγματοποιήσει μια τρισδιάστατη σάρωση του περιβάλλοντός σας. Στον πυρήνα του, το Metaverse (επίσης γνωστό σε πολλούς ως “web3″) είναι μια εξέλιξη του τρέχοντος Διαδικτύου μας.

«Έχετε φορέσει τα γυαλιά σας, σε 10 χρόνια από τώρα, αλλά είναι απλώς ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου που τυχαίνει να έχουν την ικανότητα να σας φέρνουν στην εμπειρία του Metaverse», λέει ο John Riccitiello, Διευθύνων Σύμβουλος της Unity, δημιουργός μιας μηχανής βίντεοπαιχνιδιού που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την ανάπτυξη καθηλωτικών εμπειριών σε άλλες πλατφόρμες. «Περπατάς δίπλα σε ένα εστιατόριο, το κοιτάς, εμφανίζεται το μενού. Αυτό που είπαν οι φίλοι σου γι ‘αυτό εμφανίζεται.”

Για τον Riccitiello, το πιο συναρπαστικό μέρος του Metaverse είναι αυτό που μπορεί να σημαίνει για τις σχέσεις μας.

Η ιδέα ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να «αισθανόμαστε σαν να είμαστε μαζί όταν δεν είμαστε», υποστηρίζει, θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει κάποιον να δημιουργήσει μια εταιρεία στο ίδιο επίπεδο με το Facebook και την Apple.

Οι τράπεζες και οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη.

«Υπάρχει ξεκάθαρα ένα είδος επιθυμίας να κινηθεί αυτή η κατεύθυνση», λέει ο John Egan, Διευθύνων Σύμβουλος της L’Atelier BNP Paribas και επενδυτικός αναλυτής που εστιάζει στις αναδυόμενες τεχνολογίες. «Αυτή η έννοια του Metaverse μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε σύμπαν έχουμε φανταστεί».

 

Από το περιοδικό TIME

Back to list